Košarica
0,00€

Izbira motornega olja

Izbira motornega olja je vsej prej kot lahka, saj je na trgu zelo veliko tipov motornih olj. Običajno jih ločimo na tri osnovne vrste:

  • mineralno
  • delno sintetično
  • popolnoma sintetično.

Mineralna olja so najmanj rafinirana od teh treh, kar pomeni, da so cenejša, vendar omogočajo tudi manjšo zaščito, slabšo zmogljivost in varčnost Delno sintetična motorna olja so mešanica mineralnega olja in sintetičnega olja za zagotovitev dodane zmogljivosti, vendar so še vedno cenejša od popolnoma sintetičnih motornih olj.

Popolnoma sintetična olja so najbolj redka in najdražja motorna olja, saj so visoko rafinirana, vendar ponujajo najboljšo zaščito in varčnost za vsa vozila. Prednosti pred mineralnimi in polsintetičnimi olji so lažji hladni zagon, daljši intervali zamenjave in optimizacija porabe goriva. To seveda ne pomeni, da so sintetična olja primerna za kateri koli motor. V starejših motorjih, ki delujejo z nižjim številom vrtljajev, bi sintetično olje morda naredilo več škode kot koristi.

Pri oznakah oz. sestavi olja je potrebno temeljito prebrati sestavo, saj zakonodaja v nekaterih državah omogoča komercialno označevanje, ki morda ni v skladu z dejanskim načinom rafiniranja. Sestavo praviloma najdete na spletnih straneh proizvajalca.

Zgoranja razvrstitev na tri primarne tipe je najpogostejša, a še vedno precej površna in relativna, zato strokovnjaki American Petroleum Institute (API) delijo vsa osnovna olja v pet glavnih skupin, pri čemer se načrtno izogibajo besedni zvezi “polsintetična”.

  • Skupina I vključuje izdelke, pridobljene iz olja s solventno ekstrakcijo in z razvoskanjem.
  • Skupina II vključuje visoko očiščene izdelke z nizko vsebnostjo parafina in aromatskih hidrosestavin, ki so bile izpostavljene hidrokrekingu.
  • Skupina III vsebuje visoko viskozna maziva, pridobljene s katalitskim hidrokrekingom.
  • Skupina IV bazno olje predstavljajo polialfaolefini.
  • Skupina V vključuje vsa motorna olja, ki niso vključena v katero od zgoraj navedenih kategorij. Njihovo bazno olje vključuje estre, glikole in druge snovi.

Optimalna izbira motornega olja

Najbolje je uporabiti olje, ki ga priporoča proizvajalec (in to tudi zapiše v navodila za uporabo), zato izbiro olja primerjajte s priporočili v navodilih za uporabo. Za večino uporabnikov je eksperimentiranje neopazno, zato se je varno držati kar tovarniškega priporočila – vsaj, kar zadeva gradacije in ostalih standardov. Če sodite med bolj zahtevne voznike, boste v tehničnih specifikacijah iskali točnejšo sestavo olja, način izdelave, dodane aditive in podatek o stabilnosti oljnega filma, po potrebi pa izbrali tudi drugačno gradacijo.