Košarica
0,00€

Nivo motornega olja - preverjanje

Na količino olja, ki jo porabi motor, lahko vplivajo okoljski dejavniki, kot so kakovost goriva, temperaturni odkloni in način vožnje. Ostra vožnja ali pa vožnja z veliko ustavljanja in speljevanja sta lahko krivec za povišano porabo bolja. Tudi tukaj je dobro preveriti informacije v knjižici z navodili, kjer je zapisana poraba, ki je znotraj tovarniških toleranc.

Priporočljiv interval pregleda nivoja olja je zato lahko različen. Idealno je nivo motornega olja preveriti pred daljšimi vožnjami (dopusti, ipd), sicer pa na vsakih nekaj tisoč kilometrov. Če sumite na povišano porabo, oziroma olje dolivate pogosteje, je priporočljiv pogostejši pregled.

Nekateri vozniki opravljajo hitre mesečne preglede vozila, kamor vključijo preverjanje nivoja motornega olja, tekočine za pranje stekel, hladilne tekočine in tlaka v pnevmatikah. Oprema v večini sodobnih avtomobilih to opravlja samodejno in voznika tudi opozarja na morebitne spremembe, pa vendar je bolje biti pripravljen, saj lahko z ročnim pregledom kakšno stvar opazimo prej in tako pravočasno ukrepamo.