Košarica
0,00€

Krajši interval menjave olja

Ne glede na to, kakšno motorno olje uporabljate (oziroma ga je proizvajalec priporočil za motor vašega vozila), so redne menjave ključnega pomena. Pa ne samo to, vedno pogostejša so namreč priporočila, da je intervale pametno skrajšati, saj naj bi manj dotrajano olje blagodejno vplivalo na ključne (in pogosto tudi močno obremenjene) komponente motorja (veriga, turbinski polnilnik, ipd). To je navsezadnje tudi logično, saj ima manj obrabljeno olje boljše mazalne lastnosti, kar pomeni manj trenja in manjšo obrabo. S temi razlogi se vedno več lastnikov odloča za krajši interval menjave olja, saj intervale ponavadi prepolovijo in menjavo opravljajo vsakih 12.000 do 15.000 km.

Tudi naše mnenje je, da je interval predolg za način vožnje, ki je prisoten v različnih razmerah, saj vožnja na krajše razdalje, veliko število vžigov (tudi hladnih) pripomore, da olje izgubi lastnosti, ki so pomembne za zaščito motorja. S svežim oljem bo v motorju tudi manj umazanije, ki je posledica nepopolnega izgorevanja (gareža).

Zato je pametno razmisliti o menjavi olja na polovici predpisanega intervala. Obvezno je potrebno zamenjati tudi oljni filter. Tako boste z minimalnimi stroški bistveno bolje skrbeli za življensko dobro motorja, hkrati pa omogočili, da bo olje ves čas uporabe obdržalo čim bolj optimalne lastnosti.

Seveda je nadvse pomembna tudi ustrezna izbira olja, ki bo najbolj ustrezalo vašemu motorju in vašemu načinu vožnje. A ne glede na izbiro olja, so redne menjave še vedno bolj pomembno opravilo. Če malce karikiramo, vrhunsko olje, ki je v motoru predolgo časa, lahko naredi več škode kot povpečno olje, ki smo ga vmes zamenjali dvakrat ali celo trikrat.

Upoštevajoč ugodne cene olja, je krajši interval menjave olja sorazmerno nizka investicija za dolgo življenjsko dobo in brezskrbno lastništvo.